Patelnia jest jednym z najbardziej eksploatowanych w gospodarstwie domowym sprzętów. Dlatego tak istotne jest, aby jej wybór był naprawdę przemyślany. Na rynku istnieje wiele rodzajów, co oczywiście nie oznacza, że potrzebujemy ich wszystkich. Nasz wybór powinien opierać się na warunkach, jakie posiadamy oraz naszych potrzebach.
Rodzaje patelni
Ze względu na przeznaczenie można wyróżnić takie rodzaje jak:
- patelnia VOK,
- patelnia grillowa,
- patelnia do jajek,
- patelnia do naleśników,
- patelnia do ryb,
- patelnia elektryczna.
Gdy jako kryterium podziału przyjmiemy materiał, wówczas możemy wyróżnić takie rodzaje patelni:
- miedziane,
- żeliwne,
- aluminiowe,
- stalowe,
- szklane,
- nieprzywierające.
Właściwości patelni
Największą popularnością cieszy się nieprzywierająca patelnia, czyli pokryta specjalną powłoką, dzięki której potrawy można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Może to być powłoka teflonowa, która zapewnia duży komfort użytkowania, jednak dość łatwo ulega zarysowaniom. Z kolei powłoka ceramiczna jest znacznie odporniejsza na uszkodzenia i podobnie jak teflon nie wchodzi w reakcje ze składnikami. Jeśli jednak zależy nam przede wszystkim na trwałości, to warto rozważyć zakupienie patelni żeliwnej, która choć dość ciężka, jest bardzo wytrzymała. Aby mieć pełny wgląd w przebieg smażenia, powinniśmy zakupić patelnię szklaną, która może być używana na wszystkich rodzajach płyt oraz w piekarniku. Patelnie aluminiowe są lekkie i cienkie. Szybko się nagrzewają, ale i szybko to ciepło oddają. Dodatkowo dość łatwo ulegają zniszczeniu. Patelnie stalowe podobnie jak żeliwne są ciężkie i bardzo trwałe. Ich minusem jest to, że wolno się nagrzewają.
Na co zwrócić uwagę kupując patelnię?
Jeśli już znamy rodzaje i wiemy, jakie mają właściwości, czas się zająć wyborem konkretnego produktu. Bez względu, czy jest to nieprzywierająca patelnia czy żeliwna powinniśmy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Przede wszystkim konieczne jest sprawdzenie, na jakim rodzaju płyty grzewczej możemy daną patelnię stosować. Nie wszystkie patelnie można myć w zmywarce. Jeśli dysponujemy ograniczoną przestrzenią w kuchni, warto wybrać model z odpinaną rączką. Taka patelnia zajmuje niewiele miejsca, a dodatkowo można ją stosować w piekarniku. Co bardzo ważne, uchwyt nie powinien się nagrzewać, dlatego sprawdźmy, czy jest pokryty specjalną warstwą zabezpieczającą, na przykład drewnianą. Sprawdzając te wszystkie elementy, na pewno będziemy w stanie wybrać patelnię, która spełni nasze oczekiwania.