Eklektyczne zestawienie różnych nurtów, nowoczesne, proste wzornictwo oraz innowacyjne rozwiązania – tego możemy spodziewać się odwiedzając poznański Novotel Centrum. Za jego rewitalizację odpowiada pracownia architektoniczna Tremend.
Novotel Poznań Centrum to dawny hotel Orbisu. Przebudowano go od parteru po ostatnie piętra. W ręce pracowni Tremend powierzono projekt architektoniczny, a także rearanżację istniejących wnętrz. Nowa koncepcja objęła lobby, pokoje, restaurację, sale konferencyjne oraz strefę fitness.
Mniej formalnie, bardziej przytulnie
Architektom z pracowni Tremend zależało na stworzeniu stref wspólnych sprzyjających interakcjom, gdzie goście będą chcieli spędzać wolny czas, pracować, spożywać posiłki, integrować się i odpoczywać.
– Aby sprostać wyzwaniu, stworzyliśmy mniej formalną, eklektyczną przestrzeń z industrialnymi detalami, jak odkryte sufity i widoczne instalacje, elementami eko i dużą ilością zieleni, tak, aby każdy czuł się tutaj dobrze – wyjaśnia Magdalena Federowicz-Boule, architekt, prezes zarządu Tremend.
Nowoczesne rozwiązania i zabawa formą sprawiły, że dzięki eklektycznej mieszance stylów, projektantom udało się znaleźć odpowiedni balans. Jasna kolorystyka, dużo światła, drewniane elementy i zieleń sprawiły, że przestrzeń stała się ciepła i przytulna, a lobby, prócz swej funkcji reprezentacyjnej, stało się tu ważną przestrzenią społeczną. Nietypowe recepcje, odbiegające formą od standardowej, długiej, wysokiej lady oraz mieszanka nowoczesnego, eleganckiego wzornictwa zestawiona z propozycjami vintage, zmniejszają dystans i nadają wnętrzu przyjazny charakter. Uwagę w lobby przykuwa barwny mural Tytusa Brzozowskiego, przedstawiający tętniące życiem ulice Poznania. W przestrzeni wyróżniają się także oryginalne, geometryczne wzory wykładzin Newmor oraz nietypowe bąbelkowe instalacje świetlne w postaci lamp Puff-Buff.
Wise Cafe: miejsce dla wielbicieli kawy i slow food
Na potrzeby projektu, architekci z pracowni Tremend stworzyli także koncepcję kawiarni Wise Cafe. Zlokalizowana w sercu hotelowego lobby przestrzeń, przywodząca na myśl osobliwy warsztat lub oryginalny magazyn, w krótkim czasie zyskała stałych wielbicieli dobrej kawy. Stała się pomostem, włączającym hotel w życie miasta i pozwalającym na budowanie relacji z klientem zewnętrznym. To aktualnie ważne miejsce spotkań na mapie Poznania. Docenili je także miłośnicy idei slow food. Menu tworzą starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców, zaś główną atrakcją Wise Cafe jest profesjonalny piec, służący do wypalania na miejscu ziaren kawy. Jednym z elementów wystroju są także urządzenia hydroponiczne, czyli mini ogródki pozwalające na uprawę ziół bez udziału gleby. To wszystko pozwala na realizację założeń leżących u podstaw nowego konceptu – Planet 21, który wynika z programu zrównoważonego rozwoju Grupy AccorHotels i Grupy Orbis. Założenie to propaguje niskoemisyjność oraz podejście „zero waste”.
– Stworzyliśmy nowy koncept kafeterii, gdzie można przysiąść przy kominku i wypić świeżo paloną kawę w towarzystwie dobrej książki. Zadbaliśmy również o najmłodszych, tworząc przytulny Kids Corner, gdzie na wygodnych poduchach można szaleć lub relaksować się do woli. Przestrzeń Wise Cafe oferuje dużo stref integracyjnych m.in. social table. Warto podkreślić, że jest to jeden z pierwszych hoteli, gdzie kawa wypalana jest na miejscu i sprzedawana pod własną marką – tłumaczy Magdalena Federowicz-Boule.
Novotel Poznań Centrum: Kto za tym stoi?
Projekt końcowy rewitalizacji Novotel Poznań Centrum to owoc pracy pracowni Tremend w składzie: Magdalena Federowicz-Boule, Paweł Kalinowski, Łukasz Zalewski, Michał Reduta, Tomasz Chmielewski, Piotr Łęgiewicz, Maksym Tkacz, Daniel Chojnacki, Piotr Kalinowski, Paulina Szarzec, Aleksandra Kilińska, Katarzyna Majer, Anna Stacha, Anna Sobiech, Aleksander Dymkowski, Michał Puchalski oraz Klaudyna Czechowska.
fot. Yassen Hristov; Mieszko Piętka/AKPA